Vare tilføjet til kurv
BESTIL TIL JUL & NYTÅR ALLEREDE NU!
SIDSTE BESTILLING INDEN JUL & NYTÅR ER ONSDAG D. 18 DEC KL. 12.00

De 10 bedste retter med laks - både forretter og hovedretter

Laks er sindssygt sundt for os mennesker, da den indeholder sunde vitaminer og fiskeolier, som f.eks. omega-3. Laksen er ovenikøbet tilgængelig hele året, og der er derfor ingen undskyldninger for ikke at få den anbefalede mængde (350 gram fisk om ugen)!

Laks er en alsidig fisk, som kan laves i et utal af variationer, og det kan derfor være svært at vælge, hvilken ret man vil lave ud af sin laks. Derfor har vi hos Rigtigmad selvfølgelig samlet vores 10 favorit retter med laks, både forretter og hovedretter.

Det kommer nok ikke bag på dig, men vi er ret store fans af laksen. Heldigvis har vi den fordel, at Kasper (vi kalder ham “fiskemanden”, selvom han aldrig har stået i en fiskebutik) har arbejdet i fiskebranchen i + 25 år, og derfor kender den bedste leverandør af laks. Det betød, at vi skulle helt til Island, men det var til gengæld også turen værd. Vores islandske laks i portioner er f.eks. ASC certificeret og uden sammenligning når det kommer til håndværket.
Giver du dig i kast med nogle af opskrifterne her, synes vi bestemt du skulle prøve vores islandske laks.
Du kan gå på opdagelse i vores store udvalg af laks og andre fiskespecialiteter her. Tro os, du vil kunne smage forskellen!

For at vende det hele lidt på hoved, tadaaaa, så starter vi med hovedretter.

HOVEDRETTER

 

1. Til grill-elskeren: Grillet Islandsk Laks med Forårsløg, Citron og Hasselnødder

I denne opskrift skal laksen tilberedes på grillen sammen med marinerede forårsløg. Er du omhyggelig med at tilberede laksen, og ikke mindst dens skind, får du et resultat, der nærmest sparker flæskesvær af banen. Not kidding.

Grilltips: Husk at tænde op i din grill i god tid. Lad risten brænde godt af og skrub den omhyggeligt med en grillbørste. Gnid den derefter med et stykke køkkenrulle dryppet med olivenolie umiddelbart inden du skal grille.

Laks i Portioner fra Island

Husk at bruge Rigtigmad’s ASC certificeret laks fra Island. Fisken landes i Island, slagtes, ises hele og sejles til Danmark, hvor de skæres i portioner, pakkes og indfryses hurtigst muligt. Portionerne er skåret af laksens midterstykke for, at få dem så reelle som muligt og dermed nemme for dig at gå til derhjemme.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Skrab skællene af laksestykkerne med en kniv. Skyl dem, dup dem tørre med lidt køkkenrulle og stil dem utildækket på en tallerken i køleskabet 2-3 timer, så skindet kan tørre. På den måde bliver det nemmere helt sprødt!

2. Pluk persillen og blend den ene halvdel så glat som muligt med olivenolie, hvidløg, chili og limeskal og vend forårsløgene heri.

3. Krydr laksestykkerne med salt og peber og pensl dem på begge sider med olivenolie. Sørg for at grillen er HELT klar jfr. ovenstående* og læg så laksestykkerne med skindsiden nedad på den varme grill. Giv dem 3-4 minutter indtil skindet har sat sig og er stegt helt sprødt. Brug en paletkniv til at løsne og vende stykkerne forsigtigt, og giv dem derefter 1-2 minutter på kødsiden. Laksekødet skal blot være tempereret i midten.

4. Grill de marinerede forårsløg hårdt på begge sider til de er netop møre, og hak det resterende persille. Vend de grillede forårsløg med hakket persille og hasselnødder.

5. Anret laksen med den sprøde skindside opad og server straks med tilbehøret.

 

2. Den vitaminrige: Dampet Islandsk Laks med Blomkål, Forårsløg og Sorte Oliven

Med denne opskrift får du lov til at afprøve dine dampeteknikker. Heldigvis er det ikke spor svært, og følger du vores tip her, er du hjulpet godt på vej. Laks har ikke noget nævneværdigt bindevæv og skal derfor som sådan ikke gennem tilberedes. Sørg for at temperaturen i centrum ikke overstiger 44-47 grader. Det tjekker du ved at føre en stegenål ind i fiskens centrum, holde den der 10 sekunder, hvorefter nålen holdes mod din overlæbe. Nålen skal ikke føles brændende varm, men behageligt lun.

Laks i Portioner fra Island

Husk at bruge Rigtigmad’s ASC certificeret laks fra Island. Fisken landes i Island, slagtes, ises hele og sejles til Danmark, hvor de skæres i portioner, pakkes og indfryses hurtigst muligt. Portionerne er skåret af laksens midterstykke for, at få dem så reelle som muligt og dermed nemme for dig at gå til derhjemme.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Del blomkålen i små, ensartede buketter. Skræl stokken og skær den i skiver

2. Fjern toppen på forårsløgene der hvor de deler sig og del dem derefter i to på skrå.

3. Kom blomkål, forårsløg, hvidløg og rosmarinkvist i en sauterpande med olivenolie, oliven og den gule skræl af citronen, skrællet af ved hjælp af en tyndskræller. Sauter det hele 3 - 4 minutter ved moderat varme.

4. Fjern skindet på laksestykkerne og krydr fisken med salt og peber på begge sider. Læg fiskestykkerne i panden med grøntsagerne, og kom låg på (brug evt. en tallerken). Damp det hele i 8-10 minutter ved medium varme. Fisken skal gerne være næsten rå i midten og blomkålen stadig have bid. Drys med salt, dryp med citronsaft og drys rucola over retten med løs hånd inden servering.

Tip: Når du skal fjerne skindet på laksen, gør du det således: Læg laksestykket med skindsiden nedad. Tag fat i den tyndeste del af fisken og skær ned til du netop rammer skindet. Drej kniven og skær med en savende bevægelse mellem skind og kød med kniven i en vinkel på ca 7-10 grader i retningen væk fra dig selv.

3. Til dig, der elsker citrus: Lynstegt Nytårslaks med Citrussmør og Spidskål

 

Her kommer laks i et lidt anderledes selskab, nemlig med en masse skønne citrusnoter. Vi har godt nok kaldt den “nytårslaks”, men den er altså god hele året rundt. Mestrer du retten, så kan det være, at den bliver din nye unikke gæsteret. Den er nem, men timing og præcision er vigtig for, at retten bliver en succes. Opskriften kan enten fungere som en hovedret til 2 personer eller som forret til 4 personer.

Laks i Portioner fra Island

Husk at bruge Rigtigmad’s ASC certificeret laks fra Island. Fisken landes i Island, slagtes, ises hele og sejles til Danmark, hvor de skæres i portioner, pakkes og indfryses hurtigst muligt. Portionerne er skåret af laksens midterstykke for, at få dem så reelle som muligt og dermed nemme for dig at gå til derhjemme.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Tør laksestykkerne med lidt køkkenrulle. Skær skindet af og flæk dem på langs. Krydr med salt, peber og evt. lidt frisk knust rosa peber. Dryp med lidt olivenolie.

2. Riv lidt af skallen fra hhv. lime, appelsinen og citronen. Gem det til kålen.

3. Skær citrusfrugterne i fileter, mellem de hvide lameller og pres derefter saften af "skroget" over i en lille kasserolle. Skær herefter fileterne i trekanter og gem dem.

4. Kom det finthakket skalotteløg i saften i kasserollen. Kog saften næsten væk.

5. Pisk så smør i citrussaften lidt efter lidt. Tilsæt finthakket purløg. Smag til med salt og peber. Hold saucen varm, men undgå at den kommer i kog. Kom citrusfileterne i den varme sauce umiddelbart inden servering.

6. Lad lidt smør bruse op med den revne citrusskal imens du skærer kålen i store trekanter, som dampes i smørret med et skvæt vand til det lige falder sammen. Krydr omhyggeligt. Anret kålen på varme tallerkner. Tør panden af med lidt køkkenrulle og sæt den over varmen igen og lad den blive brand varm inden du giver lakseskiverne 30 sek på fuld skrue, på hver side.

7. Anret laksen på kålen og byd saucen til. 

4. Den med umami-smag: Laksemedaljoner med Fennikel og Urter i Tomatbouillion

 Med denne opskrift tilberedes laksen på en sjov og anderledes måde. Retten byder på sur-sød, umamirig smag af tomat, krydret med anis-noterne fra fennikel, dyb røgsmag og lidt varme fra chipotlebaconen. Vi er sikre på, at dig og dine gæster bliver fans!

Tip: Hvis du gerne vil prøve noget andet end bacon til laksen, så kan du alternativt vikle den ind i spidskålsblade, rispapir, forårsrulle- eller filodej.

Laks i Portioner fra Island

Husk at bruge Rigtigmad’s ASC certificeret laks fra Island. Fisken landes i Island, slagtes, ises hele og sejles til Danmark, hvor de skæres i portioner, pakkes og indfryses hurtigst muligt. Portionerne er skåret af laksens midterstykke for, at få dem så reelle som muligt og dermed nemme for dig at gå til derhjemme.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.
1. Dup laksestykkerne af i køkkenrulle, fjern skindet med en skarp kniv og krydr omhyggeligt med salt og friskkværnet peber og riv skallen af en hel citron over stykkerne.

2. Læg laksestykkerne sammen to og to, og vikl dem stramt ind i chipotlebacon-skiverne.

3. Kom 3/4 del af olivenolien i en tykbundet gryde og tilsæt gulerod, chili, rødløg, hvidløg, selleri, fennikel og bouquet garni og sauter det hele omhyggeligt

4. Blend den ene bakke tomater og pres væsken gennem en si og hæld den og citronsaften over grøntsagerne. Krydr med salt og peber og braiser det hele ca. 25 minutter.

5. Varm den resterende del af olivenolie op i en god pande. Læg laksestykkerne på panden, der hvor bacon-enderne møder hinanden og steg dem ca. 2 minutter inden du roterer dem 90 grader.

6. Sluk for gryden med fennikel og grøntsagerne og rør smørret i, hvorefter spinat og tomat vendes i. Krydr omhyggeligt og varm evt. det hele op uden at det kommer i kog. Del laksestykkerne i to ved hjælp af en skarp kniv, alternativt kan du bruge en savtakket en af slagsen.

5. Den hurtige: Æggekage med Varmrøget Islandsk Laks samt Spinat, Glaskål og Radiser

Æg, varmrøget laks og masser af grøntsager! Et lækkert og sundt aftensmåltid til når det godt må gå lidt hurtigt.
Lad endelig ikke laksen stå for længe i ovnen - så bliver den tør og uinteressant.

Varmrøget Islandsk Laks med Provencale

Vores varmrøgede laks er lavet på godt gammeldags håndværk i al sin enkelthed. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat havsalt og provencalske krydderurter.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.
1. Tænd ovnen på 180 grader. Pak laksen ud og sæt den i ovnen i et ildfast fad, mens den varmer op. Laksen skal blot være lun.

2. Skær glaskålen i 8 stykker fra top til rod og høvl ved hjælp af et mandolinjern tynde trekanter som lægges i koldt vand med et par isterninger i.

3. Høvl ligeledes radiserne i tynde skiver og læg dem i det iskolde vand med glaskålen.

4. Slå æggene ud i en skål og krydr med friskrevet muskatnød, salt og peber.

5. Lad smørret bruse op i din yndlingspande (dvs. en du ved slipper!), og sauter 2 bakker spinat heri. Krydr med salt og peber og hæld evt. væden fra inden du kommer æggemassen i panden. Rør et par gange og sæt panden i ovnen i 8-10 minutter, eller indtil æggekagen er gennembagt.

6. Træk imens skindet af laksen og fjern det grå fedt ved hjælp af en ske. Hæld vandet fra glaskål og radiser, og vend den resterende bakke spinat heri. Mariner med citronsaft, olivenolie samt salt og peber.

7. Tag æggekagen ud af ovnen, bryd det lune laksekød ud over den og byd salaten til.

6. Suppen: Laks i en Bouillon af Fennikel og Kørvel

En god suppe hører ikke nødvendigvis kun vinteren til. Denne er tænkt som et let hovedmåltid til 4 personer, men kan naturligvis også sagtens serveres som forret til 6-8 personer.
Suppen kan sagtens laves i forvejen og varmes op. Så skal laksen blot kommes i suppen lige inden servering.

Laks i Portioner fra Island

Husk at bruge Rigtigmad’s ASC certificeret laks fra Island. Fisken landes i Island, slagtes, ises hele og sejles til Danmark, hvor de skæres i portioner, pakkes og indfryses hurtigst muligt. Portionerne er skåret af laksens midterstykke for, at få dem så reelle som muligt og dermed nemme for dig at gå til derhjemme.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Skær skindet af laksestykkerne og del hvert stykke i 5. Drys revet limeskal over stykkerne og krydr omhyggeligt med salt og peber. Lad laksen trække imens du laver suppen.

2. Skær fenniklerne i kvarte, fjern stokken og skær dem i strimler. Skær porren i skiver.

3. Snit hvidløgsfeddene tyndt og skær salatløgene i tynde både. Kom det hele i en gryde med olivenolie, fennikelfrø, limesaft, stjerneanis og sauter i 3-4 minutter inden fonden hældes over. Lad suppen simre ved svag varme i 15 minutter.

4. Snit spidskålen fint og kom den i suppen sammen med fiskestykkerne. Lad det simre med et par minutter, sluk for gryden og lad laksen trække færdig i suppen.

5. Smag suppen omhyggeligt til med salt, peber og evt. lidt mere limesaft. Drys den hakkede kørvel over, dryp dekorativt med lidt olivenolie og spis!

FORRETTER

 

7. Den lidt anderledes: Iskold Grønærtesuppe med Røget Islandsk Laks

Røget laks kan andet end at havne på et stykke franskbrød med dåse-asparges og creme fraiche dressing. Prøv opskriften her som forret til en hyggelig sommermiddag inden du smider en god bøf på grillen. Suppen smager naturligvis bedst med ærter, man selv har brugt tid på at plukke og bælge. Men i en snæver vending kan du sagtens benytte frosne økologiske ærter.

Røget Islandsk Laks i Håndskårne Skiver

Vi ser jo gerne, at du bruger vores røgede islandske laks og det gør vi af den grund, at den simpelthen bare smager fantastisk og derfor kan vi stå inde for smagen hver gang. Den er lavet på godt gammeldags håndværk i al sin enkelthed. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat havsalt og krydderier.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.
1. Snit salatløget fint, sæt det over med hønsefonden og kog de snittede løg helt møre ved lav varme. Lad dem herefter køle helt af.

2. Tag en god håndfuld ærter fra til garniture og blend resten med de afkølede kogte salatløg og fonden, et par mynteblade, samt citronsaft og lidt olivenolie. Si den og smag til med salt og peber

3. Hak de resterende ærter groft og mariner dem med lidt jomfruolivenolie, fintskårne mynteblade og det finthakkede skalotteløg samt salt og peber.

4. Riv lakseskiverne i mundrette strimler. Fordel strimlerne i 4 iskolde skåle eller dybe tallerkener, hæld suppen over og drys med de hakkede ærter. Pynt med strimler af mynte og knasende sprøde ærteskud.

8. En klassiker: Gravad Islandsk Laks med Frisk Råkost af Fennikel og Salatløg

Vores mand, Birgir på Island, laver en djævelsk god gravad laks! Derfor hylder vi ham med denne opskrift, der understreger fiskens delikate smag uden at overdøve den. Opskriften passer til en forret til 4 personer.

Tip: Har dine grøntsager eller krydderurter mistet gejsten, så læg dem i isvand - gerne med en håndfuld isterninger. Så bliver de spændstige og saftige igen.

Gravad Islandsk Laks

Gravad laks er ikke bare gravad laks, så vi anbefaler at bruge Rigtigmad’s gravad islandske laks, så er du sikker på, at det er top kvalitet. Den er lavet på godt gammeldags håndværk i al sin enkelthed. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat havsalt dild, ganske lidt sukker og krydderier.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Skær begge fennikler i kvarte fra top til rod, og fjern så meget af stokkene, at de stadig hænger sammen. Skær fennikelbådene i tynde skiver - gerne ved hjælp af et mandolinjern.

2. Pil og halver salatløget og skær det ligeledes i tynde skiver, der lægges i iskoldt vand sammen med fennikelskiverne i en times tid.

3. Pluk i mellemtiden dildkvistene af stænglerne og læg også dem i det iskolde vand.

4. Slyng vandet fra fennikel, salatløg og dildkviste, og mariner med olivenolie, limesaft, salt og peber.

5. Fordel den sprøde fennikelsalat i bunden af et fad, bræk lakseskiverne i mindre mundrette stykker og anret dem dekorativt ovenpå.

9. Den gourmet-værdige: Rillette af Varmrøget Islandsk Laks

Blæs dine gæster omkuld med denne forret, der er en gourmetrestaurant værdig. Vi har selv haft lavet denne ret til vores ‘Rigtigmad-aftener’ og man må sige, at det var et hit blandt gæsterne.
Server gerne ristet stenalderbrød eller tørrede aubergineskiver til rilletten, for at give retten lidt sprødt modspil. Opskriften passer til en forret til 8 personer.

Varmrøget Islandsk Laks

Uh den varmrøgede laks, er altså gået hen og blevet en af vores bedst sælgende produkter - ’you will keep coming back for more’. Så brug Rigtigmad’s varmrøgede islandske laks, hvis du vil have det bedste resultat. Den er lavet på godt gammeldags håndværk i al sin enkelthed. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat lidt havsalt. Det skal prøves!

Tip: Når du rører din mayonnaise, er det vigtigt, at alle ingredienser har samme temperatur - ellers skiller den. Tag derfor gerne det hele ud af køleskabet mindst 2 timer inden du går i gang, og vælg gerne en mild olivenolie, uden for kraftig smag.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.
1. Lun laksen i en 80 grader varm ovn i 15 minutter.

2. Smelt smørret og klar det. Kasser vallen.

3. Skær grøntsagerne i fine tern, kog dem i smørret i 2-3 minutter og afkøl dem let.

4. Træk skindet af laksen og fjern så meget af det grå fedt som muligt. Pluk det lune laksekød i mindre stykker.

5. Hak de blandede krydderurter fint.

6. Rør en klassisk mayonnaise - men anvend kun halvt så meget olivenolie som normalt.

7. Rør citronskal og -saft, sennep og krydderurter i mayonnaisen sammen med de kogte grøntsager og det smør de har kogt i. Tilsæt den plukkede laks og smag omhyggeligt til med citronsaft, salt og peber.

8. Kom lakserilletten i en skål eller form den som æg ved hjælp af en ske.

9. Server med en god salat. Det kunne være endivie blade og crudité af de grøntsager som allerede indgår og giver smag til rilletten.

Mayonnaise: Kom æggeblomme, sennep og sherry vineddike i en skål. Pisk det grundigt sammen og tilsæt derpå olivenolie lidt efter lidt, mens der piskes kraftigt. Smag til med salt og peber og citronsaft

10. Den festlige: Rogn af Alaska Vildlaks med Blomkålspure og Purløg

En fin og festlig forret, som smager fantastisk og samtidig er supersund. Rogn er jo, som alle andre æg, en lille madpakke der skal nære et nyt liv. Sprængfyldt med vitaminer, mineraler og gode fedtsyrer.

Tip til at lave brunet smør: Smelt smør ved jævn varme, så vandet i smørret fordamper og vallen falder til bunds og langsomt karamelliserer. Når smørret dufter skønt af nødder, sier du det og har nu det skønne, lysebrune smør tilbage.

Rogn af Alaska Vildlaks

Husk at bruge lakserogn fra Rigtigmad. Vores lakserogn kommer fra nordamerikanske vildlaks og har en ekstremt kraftig og fyldig smag, der leder tankerne hen på den ægte caviar.

Opskrift

Læs fremgangsmåden her nedenfor og find den fulde opskrift med ingrediensliste her.

1. Del blomkålen i buketter. Tag de fasteste og tætteste fra, høvl dem tyndt på et mandolinjern og læg dem i koldt vand med et par isterninger i.

2. Skær stokken i mindre stykker og damp den sammen med resten af buketterne i en gryde med lidt vand, til blomkålen er helt mør.

3. Hæld vandet fra blomkålen og pres så meget af vandet fra. Blend til en helt glat puré med det brunede smør, gerne en 5-6 minutter for fuld kraft. Smag puréen til med salt, peber og citronsaft og lad den køle af.

4. Hæld isvandet fra de høvlede blomkålsskiver og mariner med salt, peber, citronsaft og olivenolie.

5. Fordel puréen på fire kolde tallerkener. Fordel rognen løst ud over og stik blomkålsskiverne dekorativt ned imellem. Drys med purløg og server.

God fornøjelse med laks i køkkenet!

Uden at lyde alt for selvsikre er vi rimelig sikre på, at menuen en af de kommende aftener kommer til at stå på laks. Vi håber i hvert fald, at du er blevet inspireret til at give dig i kast med laksen på nye måder, som du hidtil ikke har serveret den.
Alle vores opskrifter er udviklet fra bunden, og de er alle blevet afprøvede og godkendte af Rigtigmad-staben. Vi er derfor rimelig sikre på, at opskrifterne også vil være en succes for dig, din familie og eventuelle gæster. Så det er bare, at sætte i gang.