I Hafnafjordur, nær Reykjavik, håndskærer og graver Birgir Sværd Johansson vore Islandsk producerede laks. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat havsalt, dild, ganske lidt sukker og krydderier samt godt gammeldags håndværk, der sikrer at vores gravad laks smager, som gravad laks skal smage.
Den gode historie
Vores laks kommer fra de store fjorde i det nordlige Island, hvor tidevand og havstrømmene sikrer, at fiskene hele tiden arbejder, hvorved fedtet integreres i kødet. Det iskolde vand sørger for, at lakselusen, den største årsag til brug af gift og kemi i lakseindustrien, trives dårligt, og den miljøskadende behandling mod den kan derfor undgås. Foderet består for den overvejende del, af overskud fra en igangværende, bæredygtig fiskeproduktion og er således meget tæt på laksens naturlige føde.
Sådan kan du gøre
Der er den klassiske facon med rævesovs på surbrød, men hvis du, som jeg, prøver at holde sukkeret lidt stangen, så prøv den med råkost af fennikel og plukket kørvel vendt med god olivenolie, citronsaft, salt og peber. Alternativt kan du give opskriften på Gravd Islandsk Laks med Frisk Råkost af Fennikel og Salatløg.
I Hafnafjordur, nær Reykjavik, håndskærer og graver Birgir Sværd Johansson vore Islandsk producerede laks. Her bruges ikke nogen nemme eller kunstige genveje, blot en formidabel råvare tilsat havsalt, dild, ganske lidt sukker og krydderier samt godt gammeldags håndværk, der sikrer at vores gravad laks smager, som gravad laks skal smage.
Den gode historie
Vores laks kommer fra de store fjorde i det nordlige Island, hvor tidevand og havstrømmene sikrer, at fiskene hele tiden arbejder, hvorved fedtet integreres i kødet. Det iskolde vand sørger for, at lakselusen, den største årsag til brug af gift og kemi i lakseindustrien, trives dårligt, og den miljøskadende behandling mod den kan derfor undgås. Foderet består for den overvejende del, af overskud fra en igangværende, bæredygtig fiskeproduktion og er således meget tæt på laksens naturlige føde.
Sådan kan du gøre
Der er den klassiske facon med rævesovs på surbrød, men hvis du, som jeg, prøver at holde sukkeret lidt stangen, så prøv den med råkost af fennikel og plukket kørvel vendt med god olivenolie, citronsaft, salt og peber. Alternativt kan du give opskriften på Gravd Islandsk Laks med Frisk Råkost af Fennikel og Salatløg.